Jak zadbać o zdrowie w sezonie zwiększonej zachorowalności? Co jeść i suplementować? Przeczytaj i wypróbuj nasze porady!
Dieta zimowa w sezonie zwiększonej zachorowalności
Jesienne i zimowe miesiące to czas, gdy znacznie częściej dopada nas przeziębienie, grypa, ale też przygnębienie, chandra, a nawet depresja. Czy są sposoby, by uchronić się przed chorobą i gorszym samopoczuciem? Oczywiście – szczególną uwagę warto poświęcić codziennemu menu. Dieta zimowa ma dla naszego zdrowia ogromne znaczenie. Jeśli potrzebujesz wsparcia w ułożeniu zbilansowanej diety zachęcamy do skorzystania z porad dietetyka.
Regularne i odpowiednio zbilansowane posiłki to podstawa do zachowania zdrowia i dobrej kondycji, zwłaszcza w sezonie zwiększonej zachorowalności. Odpowiednio odżywiony, wzmocniony organizm jest w stanie bronić się przed atakiem mikroorganizmów chorobotwórczych, ale też znacznie łagodniej i szybciej przechodzi przez infekcje. Dietetycy zalecają stosowanie tzw. diety wzmacniającej, która przede wszystkim musi być urozmaicona, by dostarczać wszystkich niezbędnych składników odżywczych wzmacniających układ immunologiczny. Jak zatem powinno wyglądać codzienne menu? Przygotowaliśmy kilka wskazówek dla wszystkich, którym marzy się zdrowo dotrwać do cieplejszych dni.
Co powinno znaleźć się na talerzu?
Poranna kawa i jeden obfity posiłek wieczorem to nie jest recepta na zdrowie. Idealnie byłoby jadać 4-5 razy dziennie, a menu układać tak, by przerwy między posiłkami nie były dłuższe niż 3-4 godziny. Na talerzu powinno znaleźć się jak najwięcej warzyw, produktów zbożowych z pełnego ziarna, owoców. Jadłospis warto uzupełnić o ryby, rośliny strączkowe, niskotłuszczowe produkty mleczne (najlepiej fermentowane), a także nasiona i orzechy. W ograniczonych ilościach powinniśmy zjadać czerwone mięso, wędliny, słodycze. Ograniczyć należy również spożywanie soli i cukru.
Dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości kalorii oraz wartościowych produktów to sposób na utrzymanie go w zdrowiu. W okresie, gdy o infekcję łatwiej, dobrze jest włączyć do menu większe ilości owoców bogatych w witaminę C, która jest silnym przeciwutleniaczem niszczącym wolne rodniki, działającym przeciwzapalnie.
Co dietetycy polecają jeść jesienią i zimą? Kiszone ogórki, kapustę zawierające probiotyki, czosnek będący naturalnym antybiotykiem, cebulę pomagającą zwalczać infekcje układu oddechowego. Dania najlepiej doprawiać kurkumą, a z imbiru, miodu i cytryny przygotować napar lub napój idealny na przeziębienia i dolegliwości bólowe.
Produktu konopne w diecie zimowej
Jeśli planujesz rewolucję w kuchni i zmiany w diecie, wypróbuj moc konopi. Może jeszcze nie wiesz, ale olej, mąka, czy nasiona konopi siewnych mogą ci pomóc zadbać o zdrowe żywienie. Czemu warto wprowadzić je do kuchni?
- Olej z prażonych nasiona konopi siewnych charakteryzuje się wysoką zawartością nienasyconych kwasów tłuszczowych, jest również źródłem witaminy A, C, D, E, K oraz z grupy B, a także minerałów (wapnia, magnezu, żelaza, siarki, fosforu, potasu, cynku). Włączony do codziennej diety pomaga budować odporność organizmu. Nie nadaje się do smażenia, jednak jest idealnym dodatkiem do dań na zimno, np. sałatek, sosów, a także zup i pieczywa.
- Nasiona prażone, łuskane lub niełuskane są źródłem nienasyconych kwasów tłuszczowych (omega 3 i omega 6 w idealnych proporcjach), błonnika pokarmowego, witamin, minerałów, białka. Dodawane do posiłków poprawiają trawienie, wzmacniają mięśnie, budują odporność organizmu. Można nimi wzbogacać koktajle, owsianki, zupy, sałatki, desery.
Zdrowa dieta zimowa to nie tylko więcej warzyw, owoców, czy ryb. Dobrym pomysłem jest sięganie po naturalne produkty (np. z konopi siewnych), bogate w wartości odżywcze, pełen witamin i minerałów. To sposób na tworzenie zdrowego jadłospisu, który pomaga w utrzymaniu zdrowia.
Dieta zimowa, a suplementy
Oczywiście nie wystarczy zmienić sposób żywienia na chwilę, ważne, aby zdrowe nawyki pozostały na dłużej, a wartościowe produkty nie zniknęły z menu wraz z nastaniem wiosny. Sposobem na wspieranie organizmu i utrzymaniu go w zdrowiu jest także stosowanie suplementów. Nie bez znaczenia jest jednak to, jakie preparaty przyjmujesz i czy robisz to regularnie, czy tylko okazjonalnie.
Konopie siewne, które zasłynęły z wielu prozdrowotnych właściwości, możesz wprowadzić nie tylko do swojej kuchni, ale także do apteczki. Olejek CBD pomogą ci wzmocnić odporność, a przy okazji zadbać o lepsze samopoczucie. Jedyne, o czym trzeba pamiętać, to regularne stosowanie i właściwe dobranie dawki. Dlaczego warto zacząć stosować kannabinoidy? Olejek CBD oddziałuje na ludzki układ endokannabinoidowy, stymulując go do pracy, by przywrócić równowagę w organizmie. W ten sposób wpływa na poszczególne układy i narządy – mobilizuje siły obronne, pomaga zmniejszać stany zapalne, łagodzi dolegliwości bólowe, poprawia jakość snu, reguluje apetyt, a przy okazji wpływa pozytywnie na nastrój.
O zdrowie warto zadbać działając kompleksowo – każdego dnia poświęcić choć chwilę na aktywność fizyczną, wysypiać się i oczywiście przyjrzeć swojej diecie. Niech znajdzie się w niej więcej wartościowych produktów, bogatych w witaminy i minerały. Jeśli szukasz sposobów na wzmocnienie odporności, wypróbuj moc natury, zobacz, co mogą konopie siewne dostępne pod wieloma postaciami. To naprawdę działa!