- 2023-06-06
- Dieta
Białko z konopi siewnych: alternatywa dla mięsa, czy kolejny trend? Jakie są sposoby na stosowanie i korzyści dla zdrowia?
Białko konopne, inaczej proteina białkowa, to źródło łatwo przyswajalnych aminokwasów, nienasyconych kwasów tłuszczowych, minerałów, witamin, błonnika. Na tym jednak nie kończą się jego zalety. Sprawdzamy, dla kogo jest konopne białko!
Białko roślinne pochodzące z konopi siewnych zaliczane jest do tzw. superfoods, czyli żywności mającej pozytywny wpływ na organizm. Superżywność wybierana jest szczególnie przez te osoby, które cenią zdrowy tryb życia, chcą jak najdłużej cieszyć się dobrą kondycją. Białko konopne zalecane jest sportowcom, wszystkim, którzy chcą zbudować masę mięśniową, ale także osobom cierpiącym na konkretne schorzenia (choroby mięśni, osteoporozę, bóle reumatyczne). Warto jednak podkreślić, że włączenie białka konopnego do diety przyniesie korzyści każdemu.
Super białko, super skład
Wyjątkowe wartości odżywcze sprawiają, że białko konopne może zastąpić białko pochodzenia zwierzęcego. To doskonała alternatywa dla osób, które chcą ograniczyć spożywanie mięsa, ale obawiają się niedoborów. Po białko z konopi siewnych chętnie sięgają wegetarianie i weganie. Ponieważ proteina białkowa jest bezglutenowa i nie zawiera laktozy jest idealnym produktem dla wszystkich zmagających się z nietolerancjami i alergiami pokarmowymi. Białko konopne to skład niespotykany w żadnym innym zbadanym białku roślinnym.
Witaminy z grupy B, witamina C i E, magnez, potas, fosfor, wapń, żelazo, wielonienasycone kwasy tłuszczowe omega-3 i omega-6, lecytyna, karoten, kwas gamma-linolenowy oraz 20 niezbędnych aminokwasów (cysteina, arginina, metionina) – tych składników dostarczy ci białko konopne. To właśnie niezwykle bogaty skład sprawia, że produkt ten wpływa pozytywnie na ludzki organizm, usprawniając funkcjonowanie poszczególnych układów (immunologicznego, krążenia, pokarmowego, kostno-mięśniowego).
Superfood działa również na skórę i włosy, dlatego warto je włączyć do diety przy problemach skórnych. Należy zapamiętać, że białko konopne jest produktem całkowicie bezpiecznym i naturalnym, dlatego można je stosować bez obaw. A jak?
Konopny superfood w kuchni
Białko konopne najlepiej stosować jako dodatek do potraw. Warto przy tym podkreślić, że używane w niewielkich ilościach nie zmienia ich smaku. Nie poczujesz jak smakuje, ale poczujesz, że działa! Serwujesz na śniadanie owsiankę? A może wolisz smaczne musli? Przygotowujesz odżywczy koktajl? To doskonale się składa! Wystarczy dodać do potrawy nieco białka, by zyskać jeszcze bardziej wartościowy wariant dobrze znanego dania. Na tym jednak nie koniec, ponieważ białko konopne może z powodzeniem zastąpić tradycyjną mąkę. Jeśli lubisz wypiekać, wybierz proteinę białkową i przygotuj zdrowszy posiłek.
Białko to możesz wykorzystać na wiele różnych sposobów, dlatego nie ograniczaj się i eksperymentuj. Wypróbuj lodowy deser z dodatkiem superfood, przygotuj batony proteinowe z białkiem konopnym, dodaj je do galaretki, budyniu, czy smoothie. Pamiętaj, że najlepiej stosować je bez poddawania obróbce termicznej, ponieważ wtedy utrzymuje swoje wszystkie właściwości prozdrowotne. Aby w pełni wykorzystać potencjał produktu, ale też zachować zdrowy umiar, staraj się nie przekraczać ilości 3 łyżeczek na dobę.
Czy i ja mogę skorzystać?
Wartościowe, bezpieczne, łatwe do użycia. Takie jest białko konopne, które z upływem czasu zyskało miano superżywności. Czy jednak każdy może po nie sięgnąć? Kto skorzysta najwięcej? Białko konopne może znaleźć się w każdej kuchni. Może stać się zdrowym dodatkiem do codziennych posiłków. Z jego dobroczynnych właściwości powinien korzystać każdy, kto tylko ma ochotę podreperować zdrowie, zadziałać profilaktycznie, wzmocnić odporność. Wyróżnia się jednak kilka grup, którym białko konopne polecane jest szczególnie:
- osobom intensywnie trenującym, budującym masę mięśniową;
- pacjentom cierpiącym na atrofię mięśni, choroby mięśni;
- osobom osłabionym, z obniżoną odpornością;
- osobom zagrożonym rozwojem chorób serca;
- chorym na osteoporozę lub znajdującym się w grupie ryzyka rozwoju schorzenia;
- osobom zmagającym się z problemami z układem pokarmowym (też alergie i nietolerancje);
- wszystkim, którzy chcą wzbogacić dietę, uzupełnić niedobory, wprowadzić zmiany w jadłospisie.
Ponadto proteina białkowa pomoże osobom, które potrzebują więcej energii oraz tym, które pragną zrzucić kilka zbędnych kilogramów.
Bezpieczeństwo stosowania
Białko konopi siewnych jest produktem bezpiecznym, dlatego jego spożywanie nie wywołuje skutków ubocznych. Nasiona konopi siewnych nie zawierają substancji psychoaktywnych, dlatego w żaden sposób nie uzależniają. Co więcej, nie zawierają glutenu i laktozy, są więc produktem hipoalergicznym.
Trzeba jednak pamiętać, że zawierają spore ilości błonnika, który nie powinien pojawiać się w diecie osób z niektórymi chorobami jelit. W razie jakichkolwiek wątpliwości dotyczących stosowania białka konopnego warto skonsultować się z dietetykiem lub lekarzem.
Białko pochodzące z nasion konopi siewnych to prawdziwa skarbnica wartościowych i niezbędnych do życia składników. Po raz kolejny natura wychodzi nam naprzeciw i daje to, co najlepsze. Wystarczy tylko sięgnąć…
Białko konopne z błonnikiem 150g
Czy poszukujesz:
- inspiracji kulinarnych?
- ciekawych smaków?
- zdrowej żywności ekologicznej?