- 2022-07-20
- Dieta
Za nami kolejne warsztaty kulinarne zorganizowanie przez AllAboutLife.pl. Gośćmi byli Martyna Chomacka i Laurentiu “Lorek” Zedi, finaliści Masterchef PL 2018. Warsztaty odbyły się w Centrum Techniki kulinarnej – profesjonalnym studiu kulinarnym w Warszawie.
Choć konopie już nie były nowością to zrobiły furorę, a szczególnie nasz konopny chleb rodzinny z prażonymi nasionami. Jako hit ostatnich wydarzeń i degustacji zasłużył na szczególne wyróżnienie 😉
Składniki:
- 500g mąki pszennej typ 750
- 200g mąki pelnoziarnistej żytniej typ 2000
- 200g mąki konopnej
- 200 ml mleka
- Ok. 500 ml ciepłej wody
- 5g świeżych drożdży
- Ok. 200g zakwasu żytniego
- 4 łyżeczki soli
- 2 garści prażonych nasion konopi
Przepis:
Wszystkie suche składniki dobrze ze sobą wymieszać następnie dodać mleko, wodę, zaczyn z drożdży i zakwas. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut, ciasto musi być sprężyste. W razie potrzeby dodać wody lub mąki pszennej. Ciasto odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Uformować i włożyć do bretfanki wysypanej mąką żytnią i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Piec w temperaturze 220°C przez ok. 20 minut następnie zmieniejszyć temperaturę do 200°C, spryskać chleb wodą i piec 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i położyć na kratce do ostygnięcia.
Smacznego!
fot. Ola z CzteryFajery.pl
Przepis: nasza Anetka z DobreKonopie.pl 🙂