Za nami kolejne warsztaty kulinarne zorganizowanie przez AllAboutLife.pl. Gośćmi byli Martyna Chomacka  i  Laurentiu “Lorek” Zedi, finaliści Masterchef PL 2018.  Warsztaty odbyły się w Centrum Techniki kulinarnej – profesjonalnym studiu kulinarnym w Warszawie.

Choć konopie już nie były nowością to zrobiły furorę, a szczególnie nasz konopny chleb rodzinny z prażonymi nasionami. Jako hit ostatnich wydarzeń i degustacji zasłużył  na szczególne wyróżnienie 😉 

Skladniki:chleb_konopny_dobrekonopie

  • 500g mąki pszennej typ 750
  • 200g mąki pelnoziarnistej żytniej typ 2000
  • 200g mąki konopnej > kupisz ją tutaj
  • 200 ml mleka
  • Ok. 500 ml ciepłej wody
  • 5g świeżych drożdży
  • Ok. 200g zakwasu żytniego
  • 4 łyżeczki soli
  • 2 garści prażonych nasion konopi > kupisz je tutaj

Przepis

Wszystkie suche składniki dobrze ze sobą wymieszać następnie dodać mleko, wodę, zaczyn z drożdży i zakwas. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut, ciasto musi być sprężyste.     W razie potrzeby dodać wody lub mąki pszennej. Ciasto odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Uformować i włożyć do bretfanki wysypanej mąką żytnią i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Piec w temperaturze 220°C przez ok. 20 minut następnie zmieniejszyć temperaturę do 200°C, spryskać chleb wodą i piec 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i położyć na kratce do ostygnięcia.

Smacznego!

Już niedługo na naszym blogu pojawią się wszystkie przepisy z warsztatów, a w tym: hummus buraczany, dorsz w sosie marchewkowym i koktajl anti-aging.

chleb_konopy_dobrekonopie

fot.  Ola z CzteryFajery.pl

Przepis: nasza Anetka z DobreKonopie.pl 🙂

Chcesz otrzymać 15% zniżki?

Dołącz do newslettera.

Zarejestruj się i bądź na bieżąco z Dobrekonopie.pl

Witamy na pokładzie! E-mail z kodem rabatowym czeka już na Twojej skrzynce!