Rozwiewamy dylematy na temat obierania grzybów przed spożyciem.
Można je uwielbiać, można od nich stronić. Można poprzestać na naszych rodzimych odmianach zbieranych podczas jesiennych spacerów, a można sięgnąć po super food, czyli gatunki owiane niemal legendarną sławą. Zawsze warto jednak zdobyć garść informacji na temat grzybów, bo też jest o czym mówić – które wybrać, jak przyrządzić, a nawet czy obierać grzyby!
Od małego wmawiano ci, że grzyby są ciężkostrawne i raczej niezbyt wartościowe? Nic bardziej mylnego! Grzyby mają zaskakująco wysoką gęstość odżywczą, dlatego na liście ANDI (opisującą właśnie gęstość odżywczą produktu) zajęły miejsce wyższe niż np. cukinia czy pomidor! W grzybach znajdziesz mnóstwo witamin i minerałów – A, z grupy B, C, D, E, potas, fosfor, magnez, wapń. Grzyby to naturalny antybiotyk. Wykazują działanie antybakteryjne, ale też antywirusowe, przeciwzapalne, przeciwalergiczne. Włączenie ich do diety pomoże ci wzmocnić odporność, zmniejszyć poziom cholesterolu, a nawet poprawić funkcjonowanie układu nerwowego. Dlaczego nie skorzystać z cudownych właściwości tego, co praktycznie mamy pod ręką? Wcześniej warto sprawdzić, które grzyby jeść i jak je właściwie przygotować.
Obierać grzyby? Czy to konieczne?
Zanim zaczniesz przyrządzać grzyby, koniecznie trzeba je oczyścić – to najważniejszy etap przygotowań. Sposób ich czyszczenia zależy przede wszystkim od tego, co to za grzyb i do czego zamierzasz go wykorzystać – czy będziesz suszyć, mrozić, a może gotować sos lub zupę. Przed czyszczeniem zaleca się przeprowadzić segregację grzybów. Wyrzuć te, które są robaczywe oraz te, na których pojawiła się pleśń (nawet niewielka). Oczywiście sprawdź, czy każdego okazu jesteś pewien, w przypadku jakichkolwiek wątpliwości, pozbądź się grzyba.
Jeśli zebrane grzyby zamierzasz spożyć w krótkim czasie, czyli planujesz ugotować zupę, zrobić sos, czy też marynatę, możesz grzyby umyć w zimnej wodzie. W ten sposób pozbędziesz się piasku i innych drobnych zanieczyszczeń. Jeżeli wolisz grzyby zamrozić lub ususzyć, zrezygnuj z moczenia ich w wodzie. Zabrudzenia możesz zeskrobać małym nożykiem, a następnie przetrzeć kapelusz i trzonek wilgotną szmatką. Noża używaj do gatunków twardszych jak prawdziwki, podgrzybki, koźlaki, kurki. Grzybów tych nie musisz obierać! Wystarczy je oczyścić. Jeśli jednak jesteś miłośnikiem maślaków, będziesz musiał poświęcić więcej czasu na przygotowanie grzybów – ten gatunek wymaga bowiem obierania. Pokrytą śluzem skórkę z kapelusza zdejmiesz dość łatwo. Pamiętaj, by oskrobać również trzonek. Tak przygotowane grzybki możesz już dowolnie przyrządzić.
Jak przygotować grzyby witalne?
Poza naszymi rodzimymi gatunkami grzybów, które zbieramy każdej jesieni, warto wprowadzić do menu grzyby witalne, znane i wykorzystywane w medycynie Dalekiego Wschodu. Zyskały one opinię super grzybów, które mogą pomóc utrzymać organizm w zdrowiu i dobrej formie. Dostępne są i u nas – zazwyczaj w formie suplementów. Niektóre z nich można także wykorzystać w kuchni, dlatego dobrze jest wiedzieć, jak zabrać się za ich przygotowywanie.
Jednym z najbardziej znanych grzybów witalnych o niezwykłych właściwościach prozdrowotnych jest shiitake. W Polsce dostępne są one w postaci całych świeżych lub suszonych owocników. Są one bardzo kruche i nadają się także do jedzenia na surowo. Nie musisz ich obierać, a jedynie oczyścić. Zanim zaczniesz je przyrządzać, namocz w ciepłej wodzie – pozostaw przynajmniej na pół godziny. Sama obróbka cieplna musi być jak najkrótsza, ponieważ zbyt długie ogrzewanie sprawi, że staną się twarde. Z shiitake możesz przygotować zupę, sos, możesz też dodać je do sałatki lub podać z makaronem. Jak widzisz, ich obróbka wcale nie jest trudna czy wymagająca.
Kolejnym grzybem witalnym, który z powodzeniem możesz wykorzystać w kuchni, jest reishi. Tu jednak zaleca się szczególnie korzystanie z grzybków suszonych. Możesz ususzyć je samodzielnie, układając na słońcu lub w piekarniku w temperaturze 40 stopni. Suszone reishi mają wyższą wartość energetyczną i odżywczą. Świeże będą doskonały dodatkiem do zup, dań mięsnych, pierogów, krokietów i warzyw. W postaci suszonej i sproszkowanej warto je dodawać do herbaty, kawy lub przygotowywać z nich lecznicze nalewki. Jak widzisz, grzybów witalnych nie musisz obierać, wystarczy, że dobrze je oczyścisz lub wybierzesz produkt już gotowy – ususzone w całości, a także w postaci proszku.
Moc grzybów zaklęta w suplementach
Oczywiście nie każdy uwielbia raczyć się grzybami, nie wszyscy też mamy ochotę na zabawę w kuchni. Również ci, którzy wolą prostsze rozwiązania, mogą skorzystać z mocy grzybów. Rozwiązaniem jest sięgnięcie po suplementy powstałe na bazie tych adaptogenów. Jeśli zatem chcesz wypróbować moc grzybów z Dalekiego Wschodu, sprawdzić na sobie, czy rzeczywiście działają, postaw na dobrze dobrane preparaty.
- Supra1 Reishi – doda energii, poprawi krążenie krwi, wesprze pracę układu nerwowego i serca, wzmocni odporność;
- Supra1 Maitake – poprawi trawienie, wzmocni kości, poprawi pamięć i samopoczucie, sprawdzi się w okresie menopauzy;
- Supra1 Shiitake – ureguluje ciśnienie krwi, wesprze układ krążenia, wzmocni odporność, poprawi samopoczucie;
- Supra1 Soplówka – wesprze układ immunologiczny, pokarmowy i nerwowy.
Suplementy te wystarczy dawkować raz dziennie, dodając preparat do porannej kawy. 1 łyżeczka każdego dnia pomoże zadbać o zdrowie fizyczne i psychiczne, wzmocnić odporność, przywrócić wewnętrzną równowagę w organizmie. A ty nie będziesz się zastanawiać, jak przygotować czy przyrządzić grzyby – z ich właściwości skorzystasz w bardzo prosty sposób. Zatem, na zdrowie!