- 2022-07-18
- Dieta
Konopie siewne, a dokładnie – ekstrakty CBD, CBG i cała seria produktów przydatnych w kuchni – towarzyszą mi niemal każdego dnia. I o ile nie zawsze mam czas na gotowanie, to od czasu do czasu robię to z przyjemnością, zwłaszcza kiedy mogę włączyć w to białko czy mąkę konopną. Poznajcie moje autorskie przepisy na zdrowe, odżywcze i słodkie (ale nie tylko!) pyszności.
Chleb z konopi
Czego potrzebujemy:
- 100 g. mąki konopnej
- 100 g. mąki gryczanej
- 200 g. mąki orkiszowej
- 7 g. drożdży
- 50 g. roztopionego masła
- 2 łyżeczki białka konopnego
- woda
Wszystko dokładnie wyrobić, poczekać dwie godziny aż wyrośnie i włożyć na godzinę do piekarnika ustawionego na 180 stopni.
Bezglutenowe ciasto marchewkowe z dodatkiem białka konopnego
Czego potrzebujemy:
- 100 g. mąki kukurydzianej
- 100 g. mąki ryżowej
- 20 g. białka konopnego
- 300 g. startej marchewki
- 4 jajka
- 150 g. migdałów
- 150 g. masła
- miód według uznania
- łyżeczka sody oczyszczonej
- Kruszymy migdały.
- Łączymy wszystkie suche składniki.
- Jajka ubijamy z masłem, miodem i marchewką.
- Do masy dodajemy suche składniki, miksujemy.
- Pieczemy 30 min. w 180 stopniach.
Pyszny sposób na przemycenie odrobiny konopi do zdrowych, domowych wypieków, czyli „leśne babeczki”
- bezglutenowe
- wysokobiałkowe, z dodatkiem szpinaku
- bez dodatku cukru
Będziemy potrzebować:
- białko konopne
- szpinak
- 3 jajka
- mąka gryczana i kokosowa
- olej rzepakowy (można zastąpić kokosowym)
- ksylitol (w formie pudru)
- soda oczyszczona
- serek mascarpone i śmietanka 30%
- borówki, maliny i sok z cytryny
- 200 g. szpinaku blendujemy.
- 3 jajka z połową szklanki ksylitolu ubijamy na puszystą piankę.
- Do pianki dodajemy pół szklanki oleju i 3 łyżki białka konopnego, szpinak i 2 szklanki przesianej mąki w proporcjach 3:1
- Gotową masę przekładamy do foremek i pieczemy 25 min. w 170 stopniach.
- W międzyczasie 200 g. mascarpone i śmietankę ubijamy na sztywną pianę.
- Dwie ostudzone babeczki kruszymy i dodajemy do nich łyżkę białka konopnego.
- Na pozostałe babeczki dodajemy krem, skruszone babeczki i dekorujemy owocami.
Budyń z tapioki z malinowym musem
Brak wam pomysłu na deser, który świetnie sprawdzi się również jako posiłek przed treningowy?
Przybywam z pomocą 🙂
Będziecie potrzebować:
- białko konopne
- perełki z tapioki
- 2 banany
- mrożone maliny
- mleko i wiórki kokosowe
- cytryna
- Perełki z tapioki moczymy 45 min. w mleku kokosowym.
- Gotujemy namoczoną tapiokę przez 15 min. na małym ogniu i zostawiamy do ostygnięcia
- Maliny blendujemy z białkiem konopnym, bananami i kilkoma kroplami cytryny.
- Gotową tapiokę przekładamy na spód, a na wierzch dajemy masę malinową.
- Całość posypujemy wiórkami i odrobiną białka konopnego.
Smacznego 🙂
Autor: Bartosz Kacper Zawadzki Uprawia Brazylijskie Jiu-Jitsu od 15 roku życia. Jest aktualnym mistrzem Polski w brazylijskim jujitsu (BJJ). W tym roku zdobył złoty medal w swojej kategorii wagowej na zawodach Fall International Open IBJJF w Rzymie, złoty medal na Mistrzostwach Europy Ne-Waza, srebrny medal na zawodach Abu Dhabi Grand Slam w Moskwie i brązowy na European’s IBJJF 2019.
Makaron konopny 25% 400g
Czy poszukujesz?
- inspiracji kulinarnych
- oryginalnych smaków
- zdrowej żywności