Konopie siewne, a dokładnie – ekstrakty CBD, CBG i cała seria produktów przydatnych w kuchni – towarzyszą mi niemal każdego dnia. I o ile nie zawsze mam czas na gotowanie, to od czasu do czasu robię to z przyjemnością, zwłaszcza kiedy mogę włączyć w to białko czy mąkę konopną. Poznajcie moje autorskie przepisy na zdrowe, odżywcze i słodkie (ale nie tylko!) pyszności.

Chleb na bazie produktów konopnych

Czego potrzebujemy:

– 100 g. mąki konopnej
– 100 g. mąki gryczanej
– 200 g. mąki orkiszowej
– 7 g. drożdży
– 50 g. roztopionego masła
– 2 łyżeczki białka konopnego
– woda

Wszystko dokładnie wyrobić, poczekać dwie godziny aż wyrośnie i włożyć na godzinę do piekarnika ustawionego na 180 stopni.

Prosty przepis na smaczne, bezglutenowe ciasto marchewkowe z dodatkiem białka konopnego

Czego potrzebujemy:

– 100 g. mąki kukurydzianej
– 100 g. mąki ryżowej
– 20 g. białka konopnego
– 300 g. startej marchewki
– 4 jajka
– 150 g. migdałów
– 150 g. masła
– miód według uznania
– łyżeczka sody oczyszczonej

  1. Kruszymy migdały.
  2. Łączymy wszystkie suche składniki.
  3. Jajka ubijamy z masłem, miodem i marchewką.
  4. Do masy dodajemy suche składniki, miksujemy.
  5. Pieczemy 30 min. w 180 stopniach.

Pyszny sposób na przemycenie odrobiny konopi do zdrowych, domowych wypieków, czyli „leśne babeczki”

  • bezglutenowe
  • wysokobiałkowe, z dodatkiem szpinaku
  • bez dodatku cukru

Będziemy potrzebować:

– białko konopne
– szpinak
– 3 jajka
– mąka gryczana i kokosowa
– olej rzepakowy (można zastąpić kokosowym)
– ksylitol (w formie pudru)
– soda oczyszczona
– serek mascarpone i śmietanka 30%
– borówki, maliny i sok z cytryny

  1. 200 g. szpinaku blendujemy.
  2. 3 jajka z połową szklanki ksylitolu ubijamy na puszystą piankę.
  3. Do pianki dodajemy pół szklanki oleju i 3 łyżki białka konopnego, szpinak i 2 szklanki przesianej mąki w proporcjach 3:1
  4. Gotową masę przekładamy do foremek i pieczemy 25 min. w 170 stopniach.
  5. W międzyczasie 200 g. mascarpone i śmietankę ubijamy na sztywną pianę.
  6. Dwie ostudzone babeczki kruszymy i dodajemy do nich łyżkę białka konopnego.
  7. Na pozostałe babeczki dodajemy krem, skruszone babeczki i dekorujemy owocami.

Budyń z tapioki z malinowym musem

Brak wam pomysłu na deser, który świetnie sprawdzi się również jako posiłek przed treningowy?

Przybywam z pomocą 🙂

Będziecie potrzebować:

-białko konopne
– perełki z tapioki
– 2 banany
– mrożone maliny
– mleko i wiórki kokosowe
– cytryna

  1. Perełki z tapioki moczymy 45 min. w mleku kokosowym.
  2. Gotujemy namoczoną tapiokę przez 15 min. na małym ogniu i zostawiamy do ostygnięcia
  3. Maliny blendujemy z białkiem konopnym, bananami i kilkoma kroplami cytryny.
  4. Gotową tapiokę przekładamy na spód, a na wierzch dajemy masę malinową.
  5. Całość posypujemy wiórkami i odrobiną białka konopnego.

Smacznego 🙂

Autor: Bartosz Kacper Zawadzki Uprawia Brazylijskie Jiu-Jitsu od 15 roku życia. Jest aktualnym mistrzem Polski w brazylijskim jujitsu (BJJ). W tym roku zdobył złoty medal w swojej kategorii wagowej na zawodach Fall International Open IBJJF w Rzymie, złoty medal na Mistrzostwach Europy Ne-Waza, srebrny medal na zawodach Abu Dhabi Grand Slam w Moskwie i brązowy na European’s IBJJF 2019.

Chcesz otrzymać 15% zniżki?

Dołącz do newslettera.

Zarejestruj się i bądź na bieżąco z Dobrekonopie.pl

Witamy na pokładzie! E-mail z kodem rabatowym czeka już na Twojej skrzynce!