Strefa wiedzy

Dieta

Konopie w zdrowych, domowych wypiekach – przepisy mistrza Polski

lip 18, 2022
Konopie w zdrowych, domowych wypiekach – przepisy mistrza Polski

Konopie siewne, a dokładnie – ekstrakty CBD, CBG i cała seria produktów przydatnych w kuchni – towarzyszą mi niemal każdego dnia. I o ile nie zawsze mam czas na gotowanie, to od czasu do czasu robię to z przyjemnością, zwłaszcza kiedy mogę włączyć w to białko czy mąkę konopną. Poznajcie moje autorskie przepisy na zdrowe, odżywcze i słodkie (ale nie tylko!) pyszności.

Chleb z konopi

Czego potrzebujemy:

Wszystko dokładnie wyrobić, poczekać dwie godziny aż wyrośnie i włożyć na godzinę do piekarnika ustawionego na 180 stopni.

Bezglutenowe ciasto marchewkowe z dodatkiem białka konopnego

Czego potrzebujemy:

  • 100 g. mąki kukurydzianej
  • 100 g. mąki ryżowej
  • 20 g. białka konopnego
  • 300 g. startej marchewki
  • 4 jajka
  • 150 g. migdałów
  • 150 g. masła
  • miód według uznania
  • łyżeczka sody oczyszczonej
  1. Kruszymy migdały.
  2. Łączymy wszystkie suche składniki.
  3. Jajka ubijamy z masłem, miodem i marchewką.
  4. Do masy dodajemy suche składniki, miksujemy.
  5. Pieczemy 30 min. w 180 stopniach.

Pyszny sposób na przemycenie odrobiny konopi do zdrowych, domowych wypieków, czyli „leśne babeczki”

  1. bezglutenowe
  2. wysokobiałkowe, z dodatkiem szpinaku
  3. bez dodatku cukru

Będziemy potrzebować:

  • białko konopne
  • szpinak
  • 3 jajka
  • mąka gryczana i kokosowa
  • olej rzepakowy (można zastąpić kokosowym)
  • ksylitol (w formie pudru)
  • soda oczyszczona
  • serek mascarpone i śmietanka 30%
  • borówki, maliny i sok z cytryny
  1. 200 g. szpinaku blendujemy.
  2. 3 jajka z połową szklanki ksylitolu ubijamy na puszystą piankę.
  3. Do pianki dodajemy pół szklanki oleju i 3 łyżki białka konopnego, szpinak i 2 szklanki przesianej mąki w proporcjach 3:1
  4. Gotową masę przekładamy do foremek i pieczemy 25 min. w 170 stopniach.
  5. W międzyczasie 200 g. mascarpone i śmietankę ubijamy na sztywną pianę.
  6. Dwie ostudzone babeczki kruszymy i dodajemy do nich łyżkę białka konopnego.
  7. Na pozostałe babeczki dodajemy krem, skruszone babeczki i dekorujemy owocami.

Budyń z tapioki z malinowym musem

Brak wam pomysłu na deser, który świetnie sprawdzi się również jako posiłek przed treningowy?
Przybywam z pomocą 🙂

Będziecie potrzebować:

  • białko konopne
  • perełki z tapioki
  • 2 banany
  • mrożone maliny
  • mleko i wiórki kokosowe
  • cytryna
  1. Perełki z tapioki moczymy 45 min. w mleku kokosowym.
  2. Gotujemy namoczoną tapiokę przez 15 min. na małym ogniu i zostawiamy do ostygnięcia
  3. Maliny blendujemy z białkiem konopnym, bananami i kilkoma kroplami cytryny.
  4. Gotową tapiokę przekładamy na spód, a na wierzch dajemy masę malinową.
  5. Całość posypujemy wiórkami i odrobiną białka konopnego.

Smacznego 🙂

Autor: Bartosz Kacper Zawadzki Uprawia Brazylijskie Jiu-Jitsu od 15 roku życia. Jest aktualnym mistrzem Polski w brazylijskim jujitsu (BJJ). W tym roku zdobył złoty medal w swojej kategorii wagowej na zawodach Fall International Open IBJJF w Rzymie, złoty medal na Mistrzostwach Europy Ne-Waza, srebrny medal na zawodach Abu Dhabi Grand Slam w Moskwie i brązowy na European’s IBJJF 2019.

Dołącz do nas

Przeglądając naszą stronę internetową bez zmian w swojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Dzięki temu serwis internetowy dobrekonopie.pl może być maksymalnie bezpieczny i wygodny. Polityka prywatności