Strefa wiedzy

Dieta

Konopie na wigilijnym stole.

lip 20, 2022
Konopie na wigilijnym stole

Nasiona konopi można spożywać jako przekąskę do wieczornego filmu, dodatek do sałatek obiadowych albo traktować je jako bogate i pożywne źródło tłuszczów, białka oraz różnych minerałów, które świetnie sprawdzi się w codziennej diecie, ale i od święta – na wigilijnym stole.

Zupa z nasion konopi – Siemieniotka

Małgorzata Derdzińska, laureatka konkursu “Po śląsku, czyli po naszemu” w 2003 r. pokazuje jak szybko i łatwo zrobić tradycyjną śląską zupę z nasion konopi siewnych. Dawniej siemieniotka gościła na śląskich stołach w każdą wigilijną wieczerzę. Zupa przygotowana z 250 gram łuskanych nasion konopi wystarczy dla 8-10 osób zasiadających przy wigilijnym stole.

Przepis na zupę z nasion konopi siewnych – siemieniotkę w 15 minut

Składniki:

Przygotowanie: 

Cebulę należy pokroić, podsmażyć na maśle w garnku, zalać wodą. Dodać do tego siemię konopne. Gotować parę minut, aż nasiona zmiękną. Do śmietany dodać łyżkę mąki, wymieszać, całość wlać do garnka. Gotować jeszcze chwilę, zmiksować blenderem. Podawać z ulubioną kaszą.

Łuskane nasiona konopi są źródłem bardzo dobrze przyswajalnego przez człowieka białka i niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych Omega3 i Omega6 w idealnej proporcji – zdrowych tłuszczy, których nasz organizm samodzielnie nie jest w stanie wyprodukować. Dlatego, siemieniotkę powinno się jeść znacznie częściej niż tylko raz do roku w Wigilię.

A dzięki temu, że nasiona są ołuszczone, przygotowanie siemieniotki zajmuje teraz zaledwie 15 minut!

Śledź konopny z topinamburem

Śledzie to nieodłączny element wigilijnego menu. W każdym domu śledzie przygotowuje się nieco inaczej. Marta Sawicka-Danielak i Filip Danielak stworzyli nie tylko miejsce, które słynie z najlepszych śledzi – Ambasadę Śledzia w Krakowie, ale także napisali książkę o tym samym tytule.

„W naszej książce “Ambasada śledzia” proponujemy, by przyrządzić tę rybę w oleju konopnym, czyli najbardziej tradycyjnym w naszej polskiej kuchni oleju, dziś nieco zapomnianym. Nasiona konopi siewnych były kiedyś podstawą słowiańskiej diety – sporządzało się z nich m.in. oleje, omasty i zupy.  Nic dziwnego – to jeden z najbardziej odżywczych produktów – bogaty w białko (o wyjątkowo wysokiej strawności), błonnik, witaminy i rzadkie w naszej strefie klimatycznej kwasy omega-3. „

Warto wiedzieć, że nasiona konopi stanowiły przysmak samego Buddy. Prócz cennych składników mają bowiem wspaniałe walory smakowe. Przetestujcie, kupując różne ich warianty dostępne na rynku – nasiona po uprażeniu stają się chrupiącą posypką, łuskane nadają się świetnie do zup czy makaronów. Podobnie jest ze smakiem olejów konopnych – różnią się nieco od siebie, ale każdy jest pyszny i aromatyczny. Olej z nasion prażonych najlepiej sprawdza się w kuchni. Ma ciemną barwę, szalenie intensywny, głęboko orzechowy smak i charakterystyczny aromat. Natomiast olej z nasion nieprażonych jest mniej intensywny i bardziej delikatny, choć równie interesujący w smaku.

„Choć lista składników w naszym przepisie wydawać się może skomplikowana, to cała receptura jest nieprzyzwoicie prosta. I do tego absolutnie wyjątkowa. Sekret tkwi oczywiście w oleju konopnym i jego wyjątkowym smaku. Z kolei topinambur – słonecznik bulwiasty lub karczoch jerozolimski, bo tak również jest nazywany – rośnie dosłownie wszędzie wokół nas, choć często nie zdajemy sobie z tego sprawy. To, podobnie jak konopie, produkt niegdyś powszechny w polskim jadłospisie, mimo że przywędrował do nas z Ameryki i to o wiele wcześniej niż ziemniak. I, tak jak konopie, powoli zajmuje zasłużone miejsce w naszej kuchni. „

Przepis na śledzia konopnego z topinamburem

Składniki:

  • 6 filetów śledziowych
  • 200 ml oleju konopnego z nasion prażonych
  • 100 ml oleju konopnego
  • 2 duże białe cebule
  • 6 nasion ziela angielskiego
  • 1 łyżeczka łuskanych ziaren konopi
  • Puree z topinamburu
  • 400 g topinamburu
  • 400 ml mleka 3,2%
  • 1 łyżka masła
  • 2 łyżki śmietany 22%
  • 1 łyżka wody
  • szczypta soli

Domowy chleb rodzinny na żytnim zakwasie z prażonymi nasionami

Składniki:

  • 500g mąki pszennej typ 750
  • 200g mąki pelnoziarnistej żytniej typ 2000
  • 200g mąki konopnej
  • 200 ml mleka
  • Ok. 500 ml ciepłej wody
  • 5g świeżych drożdży
  • Ok. 200g zakwasu żytniego
  • 4 łyżeczki soli
  • 2 garści prażonych nasion konopi

Przygotowanie:

Wszystkie suche składniki dobrze ze sobą wymieszać następnie dodać mleko, wodę, zaczyn z drożdży i zakwas. Wyrabiać ciasto ok. 10 minut, ciasto musi być sprężyste.     W razie potrzeby dodać wody lub mąki pszennej. Ciasto odstawić na 60 minut do wyrośnięcia. Po upływie tego czasu ponownie wyrabiać ciasto przez ok. 5 minut. Uformować i włożyć do bretfanki wysypanej mąką żytnią i ponownie odstawić do wyrośnięcia na ok. 50 minut. Piec w temperaturze 220°C przez ok. 20 minut następnie zmieniejszyć temperaturę do 200°C, spryskać chleb wodą i piec 25 minut. Po upieczeniu wyjąć z formy i położyć na kratce do ostygnięcia.

Dołącz do nas

Przeglądając naszą stronę internetową bez zmian w swojej przeglądarce, wyrażasz zgodę na wykorzystywanie przez nas plików cookies. Dzięki temu serwis internetowy dobrekonopie.pl może być maksymalnie bezpieczny i wygodny. Polityka prywatności