Kawa z grzybami – czym jest i dlaczego warto ją pić?
Wszyscy chcemy żyć zdrowo, cieszyć się dobrym samopoczuciem, być sprawni jak najdłużej. Nie dziwi zatem, że wciąż szukamy sposobów na to, by zadbać o kondycję. Treningi, kolejne diety, a przy okazji różnego rodzaju suplementy diety mają postawić nas na nogi i wydłużyć nam życie. Czy wiesz jednak, że w drodze do zdrowia może ci się przydać grzybowa kawa? Poznaj jej sekret!
Kawa z grzybami? Wiele osób krzyknie, że to połączenie nie do przyjęcia – co najmniej dziwne. Fakty są jednak takie, że napój zyskuje coraz szersze grono zwolenników. Popularność kawy z grzybami wynika z niezwykłych właściwości tych drugich. Co ważne, dodatek grzybów wcale nie zmienia smaku kawy, nie sprawi, że przestaniesz z chęcią po nią sięgać. To, co zyskasz, wybierając grzybową kawę, to wzbogacenie jej o prozdrowotnie działające suplementy. Dostajesz więc 2w1 – swój ulubiony poranny napój uzupełniony ekstraktem z grzybów leczniczych. Jakiego działania możesz się spodziewać? Wszystko zależy od tego, czy postawisz na maitake, shiitake, czy może reishi. Chcesz zregenerować układ nerwowy, poprawić odporność, zadziałać przeciwzapalnie? Wybierz swój suplement i zacznij dzień od zdrowego napoju.
Gdy natura podsuwa rozwiązania
Grzyby witalne szturmem zdobywają nasze serca. Coraz chętniej zwracamy się do natury w poszukiwaniu lekarstw na swoje dolegliwości, sposobów na wzmocnienie odporności. Grzyby witalne zasłynęły ze swoich właściwości prozdrowotnych, dlatego włączamy je do swojej diety, np. łącząc z kawą. Do najbardziej znanych gatunków należą reishi, shiitake, maitake, soplówka, cordyceps, chaga. Zwierają one mnóstwo składników odżywczych jak polisacharydy, fitosterole, aminokwasy, betulinę, minerały, witaminy, triterpeny, sterole, polipeptydy. Tak bogaty skład sprawia, że spożywanie grzybów może wyjść nam tylko na dobre.
Do najważniejszych korzyści, jakie możemy osiągnąć stosując grzyby witalne, zaliczamy:
- poprawę odporności, wzmocnienie układu immunologicznego, a przez to zmniejszenie ilości infekcji;
- redukcję stresu, poprawę samopoczucia, zmniejszenie objawów depresji, stanów lękowych, zmęczenia;
- poprawę funkcji mózgu, pamięci i zdolności poznawczych;
- poprawę funkcji wątroby, zminimalizowanie ryzyka rozwoju chorób tego narządu;
- zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób sercowo-naczyniowych;
- zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób metabolicznych jak cukrzyca, otyłość;
- zmniejszenie ryzyka rozwoju chorób nowotworowych.
To tylko część korzyści, jakie możemy osiągnąć wykorzystując grzyby witalne. Warto zapamiętać, że np. grzyb reishi uznany jest za adaptogen – oznacza to, że pomaga on organizmowi wrócić do naturalnej równowagi (homeostazy).
Który grzyb wybrać?
Jeśli chcesz spróbować, jak smakuje i działa kawa z grzybami, musisz zdecydować, który grzyb będzie dla ciebie najlepszy. Odpowiedz sobie na pytanie, na jakich efektach ci zależy, czego oczekujesz, z jakimi dolegliwościami i przypadłościami chcesz walczyć. Dla jednych najważniejsze będzie wzmocnienie odporności, dla innych równowaga psychiczna i pokonanie stanów lękowych. Zatem, który suplement dodać do kawy?
- Soplówka jeżowata to jeden z najchętniej stosowanych grzybów witalnych, który świetnie regeneruje układ nerwowy. Kawa z soplówką poprawia koncentrację, zwiększa produktywność, dodaje energii. Jednocześnie wpływa pozytywnie na układ pokarmowy, łagodząc zaburzenia trawienia. Soplówka pomaga zwalczyć niepokój i chroniczny stres.
- Reishi wspiera układ odpornościowy i działa przeciwzapalnie. Grzyb ma właściwości przeciwalergiczne, przeciwbólowe, reguluje ciśnienie krwi, wyrównuje poziom cholesterolu. Reishi pomaga walczyć z bezsennością, migrenami i brakiem energii.
- Shiitake działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, pomaga zwalczać wolne rodniki. Grzyb jest chętnie wybierany przez osoby z osłabioną odpornością, walczące z częstymi infekcjami. Shiitake dodają witalności, redukują stres, wykazują działanie przeciwnowotworowe.
- Maitake działają przeciwbólowo, przeciwzapalnie, przeciwnowotworowo. Regulują poziom cukru, zmniejszają nadciśnienie, poprawiają metabolizm tłuszczów. Maitake warto stosować przy osteoporozie i chorobach prostaty.
Jak przygotować kawę z grzybami?
Aby przygotować dobroczynnie działającą kawę, wystarczy dodać do napoju wybrany suplement – odpowiedni rodzaj grzyba. Może mieć on postać ekstraktu z owocników grzyba np. połączonego z miodem akacjowym. Wystarczy wzbogacić serwowany napój o jedną łyżeczkę preparatu, by zacząć pracować nad poprawą samopoczucia, zdrowia, powrotem do wewnętrznej równowagi. Twoja poranna kawa nie tylko dostarczy ci energii, pobudzi do życia, ale pomoże uporać się z dolegliwościami, wzmocni, ukoi.
Walka o zdrowie może być nie tylko prosta, ale też przyjemna i smaczna. Jeśli lubisz zaczynać dzień od kubka aromatycznej kawy, spróbuj dodać do niej wybrany gatunek grzyba witalnego. Przekonaj się, jaka moc tkwi w naturze i jak wiele możesz z niej czerpać.