Wszystko co dobre z konopi

Wyświetlanie jednego wyniku
Wyświetlanie jednego wyniku
Mąki konopne

Szukasz nowego składnika, z którym mógłbyś eksperymentować? Mąka z nasion konopi to coś więcej niż tylko świetny sposób na urozmaicenie kolejnego wypieku - jest pożywna i uniwersalna. Jest bogata w białko i błonnik i może być używana jako baza do dań wegańskich. Mąka z nasion konopi jest wytwarzana z nasion rośliny Cannabis sativa L. Oprócz korzyści odżywczych i wszechstronności, mąka konopna obniża zawartość kalorii w większości wypieków o 30%. Dzieje się tak, ponieważ nasiona są pozbawiane łupiny przed zmieleniem na mąkę - proces ten usuwa znaczną część tłuszczu z nasion. Oznacza to, że wypieki zrobione z mąki z nasion konopi będą miały mniej kalorii niż te zrobione ze zwykłej mąki. Ten rodzaj mąki jest bezglutenowy, więc może stanowić świetną bazę do dań wegańskich. Ma orzechowy posmak, który doskonale sprawdza się w niektórych potrawach - zwłaszcza tych, w których i tak potrzebne są orzechy!
Mąki z nasion konopi możesz używać zamiast tradycyjnych mąk, takich jak mąka pszenna czy biała. Mąka z nasion konopi ma bardzo niski indeks glikemiczny, co oznacza, że nie spowoduje takiego skoku poziomu cukru we krwi jak inne mąki, co jest szczególnie pomocne dla osób cierpiących na cukrzycę. Jest również bogata w błonnik i białko, a także witaminy i minerały, takie jak wapń! Stanowi bazę dla dań wegańskich.