Grzyby i ich właściwości zdrowotne – jak przygotować i wykorzystać?
Grzyby cenione są głównie za walory smakowe. Nie każdy jednak wie, że po prostu są one zdrowe! Na szczególną uwagę zasługują tzw. grzyby witalne, czyli shiitake, reishi, maitake, soplówka. Chcesz jak najlepiej skorzystać z ich prozdrowotnych właściwości? Podpowiadamy, jak je spożywać i przyrządzać!
Nasze polskie grzyby, które każdej jesieni trafiają do spiżarni, zjadamy po uprzednim odpowiednim przyrządzeniu – przede wszystkim należy je przegotować. Wyjątkiem są pieczarki, które bezpiecznie można jeść na surowo (np. wrzucając do sałatki). Grzyby oczywiście możemy suszyć (ale potem też trzeba je ugotować), marynować, smażyć. Przepisów jest mnóstwo. A co z grzybami witalnymi? Czy można przyrządzić z nich smaczne dania, czy raczej trzeba sięgać po gotowe suplementy powstałe na ich bazie? Dla wielu zaskoczeniem będzie, że niektóre z tych gatunków można także jeść.
Shiitake – jak przyrządzać i jeść?
Od lat wykorzystywany w medycynie Dalekiego Wschodu, źródło witamin i minerałów, wzmacniający odporność, działający przeciwwirusowo i przeciwzakrzepowo. Obniża ciśnienie, zapobiega rozwojowi cukrzycy, a do tego dodaje energii i, jak głosi plotka, pomaga na problemy łóżkowe. Shiitake nazywany jest eliksirem życia. Nic dziwnego, że wiele osób sięga po suplementy powstałe na bazie grzyba, często nie wiedząc, że shiitake można także jeść.
Grzyb ten jest mięsisty i wyrazisty w smaku, ma intensywny aromat – to dlatego jest powszechnie stosowany do przyrządzania dań w kuchni japońskiej, chińskiej, koreańskiej, tajskiej. Shiitake można jeść na surowo (tak jadają Japończycy), w postaci marynowanej, suszonej. Doskonale pasuje do zup, sosów, sałatek, mięsa – jest również wykorzystywany do przyrządzenia sushi. Jeśli jednak chcesz maksymalnie wykorzystać właściwości lecznicze shiitake, spróbuj jeść świeże, surowe grzybki lub przygotuj z nich napar – wystarczy zalać je gorącą wodą i odstawić do naciągnięcia na około 20 minut.
A może grzybowa kawa o poranku?
Tańczący grzyb z Japonii (maitake) to kolejny adaptogen o niezwykłym działaniu. Obniża ciśnienie krwi, poziom cholesterolu i cukru, chroni wątrobę, poprawia koncentrację, wspiera zdrowie psychiczne. I ten grzyb zagościł w kuchni, a także stał się składnikiem suplementów diety. Możesz jednak wykorzystać jego prozdrowotne właściwości w zupełnie inny sposób – wystarczy, że przyrządzisz grzybową kawę na dzień dobry.
Kawa grzybowa to czarna kawa z dodatkiem ekstraktu z grzyba lub grzyba sproszkowanego. To właśnie proces ich suszenia lub ekstrakcji pozwala wydobyć najcenniejsze, dobroczynne związki. Taki napój nie tylko doda energii i pobudzi do działania, ale też złagodzi skutki stresu i zmęczenia.
Jeśli wolisz wykorzystać maitake do przygotowania tradycyjnych potraw, spróbuj kompozycji z jarmużem, sałatą rzymską, owocami morza, rybami, wołowiną. Grzyb pasuje idealnie do makaronów i gulaszy, a także dań jajecznych.
Grzyb nieśmiertelności – jak wykorzystać właściwości reishi?
Reishi to jeden z najbardziej wartościowych grzybów, uważany za prawdziwy skarb tradycyjnej medycyny chińskiej. Najczęściej przygotowuje się z niego napary, wyciągi i ekstrakty. Reishi warto ususzyć, by następnie przyrządzać wartościowe napoje (także nalewki!). Grzybków tych nie zaleca się spożywać na surowo! Jeśli chcesz skorzystać z ich właściwości prozdrowotnych, sięgnij po ekstrakt lub formę sproszkowaną.
Suszone grzyby reishi sprawdzą się również jako przyprawa do zup, sosów, dań mięsnych, czy farszu do pierogów. Całe grzyby należy gotować przez 5-10 minut, natomiast ususzone grzybnie czy sproszkowane reishi wystarczy podgotować przez minutę. Uzyskany napój można wypić na gorąco lub po ostudzeniu.
Doskonałym sposobem na wykorzystanie właściwości zdrowotnych reishi jest sporządzenie nalewki. Ten napój przyda się szczególnie osobom, które cierpią na zaburzenia snu. Wystarczy kilka kropel pod język lub do herbaty, by wyciszyć się i zadbać o dobrze przespaną noc. Dlaczego nalewka pozwala wykorzystać tak dobrze moc reishi? Zawarte w grzybie terpeny i olejki, czyli związki lecznicze, rozpuszczają się w alkoholu – zalej grzyby wódką i odstaw na miesiąc. Po tym czasie możesz już śmiało sięgnąć po gotowy preparat.
Wyciągi z grzybów dla lepszego zdrowia
Jeśli nie jesteś mistrzem patelni, nie masz czasu na kulinarne eksperymenty, czy brak ci cierpliwości, skorzystaj z gotowych rozwiązań. Naszą propozycją jest preparat Supra1 z wyciągiem z najzdrowszych i najbardziej magicznych grzybów, jakie poznała ludzkość – maitake, shiitake, reishi czy soplówka połączone z akacjowym miodem. Specyfik możesz dodać do porannej kawy, by w ten sposób zadbać o zdrowie i dobre samopoczucie.
Preparat przyjmuj przez 5 dni, a następnie zrób dwudniową przerwę. Dzięki suplementacji wzmocnisz odporność, poprawisz koncentrację, pamięć, pokonasz psychiczne przemęczenie. W prosty i przyjemny sposób zadbasz o swoje zdrowie, wykorzystując to, co podsuwa nam natura.
Jak widzisz, grzyby to niezwykłe organizmy, które możemy wykorzystać, by lepiej żyć. Warto spróbować i przekonać się, czy rzeczywiście mają taką moc, jak głoszą stare legendy Dalekiego Wschodu…