- 2023-04-19
- Zdrowie
Grzyby lecznicze jako alternatywa dla farmaceutyków
Czy wiesz, że grzyby mogą być nie tylko smaczną przekąską i dodatkiem do dań? Grzyby lecznicze, takie jak reishi, maitake, shiitake, od wieków stosowane są w tradycyjnej medycynie chińskiej. Jak mogą nam pomóc i czy warto po nie sięgać? Sprawdzamy!
W Japonii i Chinach grzyby stosowane są, jako uzupełnienie tradycyjnego leczenia. Potwierdzono, że niektóre z gatunków pomagają obniżyć ciśnienie krwi i uregulować poziom glukozy. Reishi podnoszą odporność, zapobiegają miażdżycy, shiitake są bogatym źródłem niacyny, a maitake mogą chronić przed rozwojem cukrzycy. Liczne właściwości wspomnianych grzybów sprawiły, że wykorzystuje się je do produkcji preparatów leczniczych i suplementów diety. To, co medycyna wschodu zna i stosuje od dawna, stało się obiektem badań na całym świecie. Cel jest jeden – próba znalezienia odpowiedź na pytanie, jak dużo jeszcze ma nam do zaoferowania natura? Jak możemy leczyć, wykorzystując to, co mamy na wyciągnięcie ręki?
Krótka historia niezwykłych grzybów
Podobno pierwsze wzmianki o niezwykłych grzybach pochodzą sprzed 4000 lat! Ich kolebką są Chiny, Japonia, Półwysep Indochiński. Już w XVI wieku we wschodniej Europie próbowano przy ich pomocy leczyć nowotwory. W medycynie tradycyjnej stosowano je jako środek o działaniu przeciwwirusowym i przeciwbakteryjnym. Szczególne wyróżnia się pod tym względem grzyb shiitake nazywany w Polsce twardziakiem jadalnym lub twardnikiem japońskim.
W 1999 roku lista gatunków grzybów, które mogą pomóc w walce z nowotworami powiększyła się o kolejne pozycje (ponad 200 gatunków). W roku 2012 światło dzienne ujrzał raport lekarzy[i], którzy zastosowali grzyby u pacjentów nowotworowych. Badanie te budzą w nas nadzieje, że istnieje wiele naturalnych środków, które mogą mieć ogromne znaczenie w onkoterapii. Choć wyniki pokazują, że stosowanie grzybów nie zastąpi konwencjonalnej terapii, może ją jednak uzupełnić, głównie ze względu na możliwość stymulowania układu odpornościowego (grzyby wzmacniają organizm i pobudzają układ immunologiczny do pracy).
Właściwości prozdrowotne grzybów shiitake
Podczas gdy większości z nas grzyby kojarzą się z jesienną wyprawą do lasu i gotowaniem, dla innych stanowią przedmiot badań. Istnieje bowiem wiele gatunków grzybów, których zaletą jest nie tylko smak, ale i wspomniane właściwości. Grzyby te zaliczane są do adaptogenów, czyli roślin o niezwykłym wpływie na ludzki organizm.
Grzyby shiitake są najstarszymi grzybami uprawianymi przez człowieka. Dziś na całym świecie powstają plantacje grzybów – hoduje się je na świeżym powietrzu lub w szklarniach. Gatunek ten wyrasta na martwym drzewie liściastym. Można go spożywać na surowo i po odpowiednim przyrządzeniu. Swoje cudowne właściwości zawdzięcza zwłaszcza dwóm substancjom – to lentinian oraz fitocydy. Gatunek ten to także bogactwo witamin, minerałów, źródło błonnika i dobrze przyswajalnego białka. Shiitake okrzyknięte zostały eliksirem życia, głównie dlatego, że działają na organizm wzmacniająco. W Japonii stosuje się je wspomagająco w leczeniu nowotworów (jako środek wspomagający właściwą terapię), chorób serca, osteoporozy oraz nadciśnienia. Mawia się, że pomagają również rozwiązywać problemy seksualne…
Grzyby nieśmiertelności
Ganoderma lucidum, lakownica żółtawa, reishi, a nawet grzybek nieśmiertelności. W Chinach uznany za króla leczniczych ziół swą chwałę zawdzięcza bogactwu witamin, minerałów, polisacharydów oraz triterpenów, które wykazują działanie przeciwbakteryjne, przeciwzapalne, przeciwalergiczne. Reishi chroni wątrobę, wzmacnia układ immunologiczny, poprawia krążenie i odtruwa organizm. Grzyb łagodzi skutki chemio- i radioterapii, a także pomaga poprawić komfort życia w ostatnim stadium raka poprzez zmniejszanie dolegliwości bólowych. Grzyb reishi stał się symbolem zdrowego i długiego życia, środkiem przeciw starzeniu się i źródłem wiecznej młodości.
Tańczące grzyby w medycynie
Rzadkie i bardzo cenne grzyby maitake to kolejna roślina o właściwościach wykorzystywana w medycynie. Wzmacnia odporność, reguluje funkcje gruczołów dokrewnych. Maitake bywa nazywany grzybem profilaktycznym na starość. Obszary, w których udokumentowano pozytywny wpływ grzyba na zdrowie to wspomaganie leczenia zespołu metabolicznego, osteoporozy oraz nowotworów – głównie prostaty, piersi, jelit i wątroby.
Jak widzisz grzyby mogą być stosowane nie tylko w kuchni. Wiele gatunków służy człowiekowi do walki z chorobami, zmęczeniem, czy choćby procesem starzenia. Suplementy diety z grzybami w składzie przydadzą się osobom, które chcą wzmocnić odporność, zadbać o profilaktykę, odzyskać wigor i energię. Mykoterapia może mieć zbawienny wpływ na twoje zdrowie i samopoczucie, jednak w większości przypadków nie zastąpi właściwego leczenia.
Suplementy z adaptogenami mogą być doskonałą, bezpieczną alternatywą dla farmaceutyków. Czemu więc nie korzystać z tego, czym natura tak hojnie nas obdarza?